söndag 20 december 2009

Äppel- och kanelmuffins

Ca 6 stora eller 10 små muffins

Ingredienser:
Muffinssmet:
3 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
1/4 tsk salt
125 g osaltat smör, rumstempererat
1 3/4 dl strösocker
2 ägg
1 1/4 dl mjölk
2 tsk vaniljextrakt eller vaniljsocker
2 äpplen, skalade och skurna i klyftor

Kanelfyllning:
1 1/4 dl vetemjöl
3/4 dl strösocker
60 g smält smör
2 msk malen kanel

Gör så här:
Blanda alla ingredienserna till kanelfyllningen och ställ åt sidan.

Blanda de torra ingredienserna i en stor skål och ställ åt sidan. Vispa smör och socker pösigt med en elvisp och tillsätt äggen, ett i taget. Blanda i mjölken, vaniljen och de torra ingredienserna i äggblandningen. Fyll pappersklädda formar till hälften med muffinssmet och strö kanelfyllningen över smeten. Fyll formarna nästan upp till formkanten med resten av smeten. Tryck ner äppelklyftorna till hälften i smeten. Strö över rikligt med malen kanel och grädda sedan 25-30 min i 175°C för stora muffins och något kortare tid för mindre.

Tips! Tillsätt gärna 2 tsk kanel i smeten så får du extra smak på dina muffins!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar